Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλούς και διάφορους παράγοντες που μας προκαλούν άγχος. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας προκαλούν τόσο ψυχική όσο και συναισθηματική εξάντληση και οι ατομικές ανάγκες τείνουν να παραγκωνίζονται λόγω κοινωνικών, επαγγελματικών & οικογενειακών υποχρεώσεων. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι δεν ακούνε τις προσωπικές τους ανάγκες και παραλείπουν να φροντίσουν ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά τον εαυτό τους.
Η παράλειψη της προσωπικής μας φροντίδας ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα συνέπειες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση μας, όπως: αυξημένο άγχος, μελαγχολία, μη κινητοποίηση, αίσθηση πως ό,τι και να κάνει το άτομο είναι μάταιο και χωρίς χρησιμότητα, ανορεξία, μειωμένη δραστηριότητα πέραν των βασικών του υποχρεώσεων, απομόνωση στο σπίτι, μειωμένη ανάγκη για προσωπική υγιεινή, κ.τ.λ. Συμπτώματα που σχετίζονται πολλές φορές και με την κατάθλιψη.
Μία δραστήρια λύση για άμεση κινητοποίηση πολλές φορές, είναι η επιλογή ενός χόμπι. Μιας δραστηριότητας δηλαδή, η οποία θα σας κινητοποιήσει θετικά ώστε να σας βοηθήσει να βγείτε από την απραγία ή τη στασιμότητα την οποία αισθάνεστε ότι έχετε μπει και δεν ξέρετε πώς να βγείτε. Έρευνες έχουν δείξει, ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μία ή παραπάνω επιπλέον δραστηριότητες πέραν των καθημερινών τους υποχρεώσεων είναι πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι και τείνουν να βρίσκουν πιο άμεσα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινή τους ζωή.
Ενδιαφέροντα/ δραστηριότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες βάση βιβλιογραφίας είναι: η μαγειρική, τρέξιμο στο πιο κοντινό σας πάρκο, ένα ενδιαφέρον βιβλίο που θέλετε να διαβάσετε από καιρό, το σινεμά (τολμήστε να πάτε μόνοι σας εάν δεν το έχετε επιχειρήσει ξανά), το ξεκίνημα ενός μουσικού οργάνου, η φωτογραφία, η ζωγραφική, η κηπουρική (ασχοληθείτε με το μικρό σας μπαλκόνι), ο χορός ή η γυμναστική στο σπίτι (μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, διαλέγοντας βιντεάκια με ασκήσεις κατάλληλα για το επίπεδο σας). Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε γιόγκα, κ.τ.λ.).
Το καλύτερο για να ξεκινήσετε, είναι να εντάξετε την δραστηριότητα σας σε μία συγκεκριμένη μέρα και ώρα της εβδομάδας. Ξεκινήστε με 1 ή 2 φορές την εβδομάδα και μην πιέσετε τον εαυτό σας για περισσότερες φορές απ’ όσες αντέχετε, γιατί αν την επόμενη εβδομάδα δεν καταφέρετε να κάνετε το ίδιο, θα απογοητευθείτε. Ενισχύστε τον εαυτό σας, βάζοντας μία υπενθύμιση την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα για την εν λόγω δραστηριότητα!
Εάν παρόλα αυτά, νιώθετε πώς δεν μπορείτε να κινητοποιηθείτε μόνοι σας και χρειάζεστε κάτι παραπάνω, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν καλύτερα οι ανάγκες σας και να καταφέρετε να δραστηριοποιηθείτε, πετυχαίνοντας καλύτερη ποιότητα ζωής! Καλή αρχή!
Ένα κείμενο της Αιμιλίας Κουρή
Ψυχολόγος BSc, MSc