Επιλέγοντας τον κατάλληλο για εμάς ψυχοθεραπευτή!

«Άντρας ή Γυναίκα;»

Δεν υπάρχει καλός ή κακός θεραπευτής! Υπάρχει ο θεραπευτής που μας ταιριάζει και ο θεραπευτής που δεν μας ταιριάζει, ίσως γιατί ζητούσαμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε να μας προσφέρει.

Νιώθετε πώς ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία; Τότε καλή αρχή στο καινούριο σας ταξίδι!

Σίγουρα, εάν δεν έχετε ξανακάνει ήδη στο παρελθόν, θα έχετε πολλές απορίες αλλά και προσδοκίες σχετικά με τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Πολύ πιθανόν επίσης, να κυριαρχεί και αγωνία για το νέο πρόσωπο που πρόκειται να συναντήσετε στον θεραπευτικό χώρο. Προτού λοιπόν να κλείσετε ραντεβού και προκειμένου να έρθετε σε επαφή με τις ανάγκες σας, διερωτηθείτε τα εξής:

«Χρειάζομαι άντρα ή γυναίκα θεραπευτή;»

«Με ποιο από τα δύο φύλα αισθάνομαι πιο άνετα να σχετίζομαι;»

«Τι έχω ανάγκη να πάρω από τη θεραπευτική σχέση;»

«Τι έχω ανάγκη να είναι διαφορετικό απ’ ότι είναι τώρα;»

«Τι έχω ανάγκη να ζητήσω από τον θεραπευτή μου;»

«Τι έχω ανάγκη να νιώσω;»

«Τι προσδοκίες έχω από την ψυχοθεραπεία;»

Αφού απαντήσετε στον εαυτό σας τα παραπάνω, θα είναι πιο εύκολο να πλησιάσετε στην απάντηση σας.

Η σχέση με τον ψυχοθεραπευτή ή την ψυχοθεραπεύτρια μας, είναι μία θεραπευτική σχέση που μπορεί να είναι διορθωτική όσον αφορά παλαιότερες δυσλειτουργικές σχέσεις με γονείς, συντρόφους ή φίλους. Αυτός, είναι ένας λόγος παραπάνω για να μη διστάσετε να πειραματιστείτε όσο περισσότερο θέλετε στη διαδικασία εύρεσης του ψυχοθεραπευτή που είναι κατάλληλος για εσάς. Επιχειρείστε να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού, συζητήστε με τον θεραπευτή που έχετε απέναντι σας, μοιραστείτε τις σκέψεις σας ή τους προβληματισμούς σας και εκφράστε οποιεσδήποτε απορίες και ανησυχίες. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς νιώσατε με τον θεραπευτή σας στην πρώτη σας συνάντηση και μην διστάσετε να απορρίψετε έναν θεραπευτή μου ίσως να μην σας ταίριαζε. Δώστε μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σας και κλείστε ραντεβού με κάποιον άλλο θεραπευτή. Μην απογοητεύεστε. Είμαστε άνθρωποι και είναι σημαντικό να νιώθουμε άνετα μεταξύ μας για να δουλέψουμε πάνω σε σημαντικά θέματα! Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν το φύλο του ψυχοθεραπευτή τους (άντρας ή γυναίκα) αναλόγως με την σχέση την οποία επιθυμούν να διορθώσουν μέσα τους, (π.χ. μία δύσκολη σχέση με τη μητέρα – γυναίκα ψυχοθεραπεύτρια). Φυσικά αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες.  

Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στον θεραπευτή ο οποίος ταιριάζει σε εσάς περισσότερο, καθώς τα «κριτήρια» είναι υποκειμενικά. Οι παραπάνω ερωτήσεις τείνουν να είναι βοηθητικές για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία και βρίσκονται σε εσωτερική αναζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, ο σημαντικότερος παράγοντας κρίνεται από εσάς τους ίδιους!

Της Αιμιλίας Κουρή (BSc, MSc)

Κοινοποίηση
Phone: 6946095246
Σεβαστουπόλεως 107, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου)