Πράγματα που η καραντίνα μας δίνει την ευκαιρία να (ξανα)μάθουμε!

Πράγματα που μπορεί θεωρητικά να τα ξέραμε ή… να τα φανταζόμασταν, μας δίνεται η ευκαιρία να τα εξετάσουμε από την αρχή!

  • Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να γίνει ευχάριστη και παραγωγική, αλλά και πιο ξεκούραστη καθώς δουλεύετε από την άνεση του χώρου σας. Μπορείτε να δουλέψετε με τις πιτζάμες ή να φορέσετε ένα ρούχο που συνηθίζατε να φοράτε στη δουλειά σας τις ώρες εκείνες που θα δουλέψετε από το σπίτι, ώστε να μπείτε στο ρόλο αν το έχετε ανάγκη! Ευκαιρία να μάθουμε ότι η ποιότητα της δουλειάς μας εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους και από το πώς επιλέγουμε να αξιοποιούμε τις καταστάσεις, όχι από τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε!
  • Μαθαίνουμε τρόπους και γινόμαστε πιο ευέλικτοι στην επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους, μέσω βίντεο κλήσεων/ τηλεδιασκέψεων (Skype, Messenger, Zoom κλπ) και έτσι κρατάμε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους μας και δεν απομονωνόμαστε. Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο που ζούμε, η τεχνολογία μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά και μας δίνει την επιλογή να μην αποκοπούμε! Μαθαίνουμε λοιπόν την αξία της ανθρώπινης επαφής και τη σημαντικότητα του να  προσαρμοζόμαστε, ενώ γινόμαστε πιο επικοινωνιακοί (και ίσως και πιο ευγενικοί με το γείτονα μας, μέσα από την ανάγκη μας για επαφή)!
  •  Μπαίνουμε στη διαδικασία να μάθουμε & να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε φροντίσουμε τον εαυτό μας μέσα στο σπίτι. Η λύση δεν είναι η πολύωρη παραμονή στην τηλεόραση και καλό θα ήταν να αποφεύγεται, καθώς προκαλεί ζαλάδα & υποσυνείδητο άγχος. Ασφαλώς και θα παρακολουθήσετε ορισμένα επεισόδια από την αγαπημένη σας σειρά, βάλτε όμως ένα πλαίσιο, πχ: μέχρι 4 επεισόδια την ημέρα. Ανακαλύψτε διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης/φροντίδας, όπως: μαγειρέψτε ένα ωραίο γεύμα μόνο για εσάς, διαβάστε βιβλία, ζωγραφίστε, κάντε μισή ώρα γυμναστική ώστε να βγείτε από την ακινησία, ακούστε μουσική, κ.ό.κ.
  • Κάντε ξεκαθάρισμα στα αγαπημένα σας ρούχα και προσωπικά αντικείμενα. Το ξεκαθάρισμα στα πράγματα μας είναι στενά συνδεδεμένο με καταστάσεις της ζωής μας. Μαθαίνουμε να δίνουμε χώρο σε αντικείμενα που είναι πραγματικά χρήσιμα, τώρα που τα έχουμε διαρκώς όλα μέσα στα πόδια μας. Μας βολεύουν τελικά έτσι όπως είναι;
  • Μαθαίνουμε να παίρνουμε προσωπικό χρόνο/χώρο μέσα στο σπίτι χωρίς τύψεις. Είστε ζευγάρι; Μαγειρέψτε μαζί ένα γεύμα ή κάντε κάτι δημιουργικό. Είναι ευκαιρία  να έρθετε πιο κοντά και να συζητήσετε. Στην καθημερινότητα μας συχνά αποξενωνόμαστε και η κούραση δεν διευκολύνει καθόλου την επικοινωνία. Στον αντίποδα, είναι απαραίτητο να αφιερώνετε και δικό σας ξεχωριστό χρόνο ο καθένας μέσα στο σπίτι, σε μία δική του ασχολία. Ο προσωπικός μας χρόνος είναι πάντα απαραίτητος και αναγκαίος, για να μπορούμε να έχουμε μία καλή επικοινωνία με το άλλο μας μισό και/ή την οικογένεια μας. Αν δεν φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας, πώς θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υγιή φροντίδα σε κάποιον άλλο;  

Η παρούσα κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι ιδιαίτερη και προκαλεί άγχος, σε άλλες ομάδες ανθρώπων περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια για ψυχολογική υποστήριξη εάν το έχετε ανάγκη. Η ψυχική μας υγεία είναι απαραίτητη και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε με θάρρος τις καταστάσεις.

 Μένουμε σπίτι και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον εαυτό μας και γι’ αυτούς που αγαπάμε!

Αιμιλία Κουρή – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος, BSc, MSc

Κοινοποίηση
Phone: 6946095246
Σεβαστουπόλεως 107, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου)