Η τεχνική των 3 φίλτρων: Πώς να μην επηρεάζεστε από την γνώμη των άλλων

Από τις πιο συχνές δυσκολίες που μοιράζονται μαζί μου οι θεραπευόμενοι μου, είναι το βάρος που αισθάνονται από τη γνώμη των ανθρώπων που συναναστρέφονται και πώς αυτό τους επηρεάζει.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας, πως η γνώμη των δικών μας ανθρώπων, αλλά και του ευρύτερου κύκλου μας (οικογένεια, σύντροφοι, φίλοι, συνάδελφοι, κλπ) είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι σημαντική για εμάς, καθώς έχουμε την ανάγκη του «ανήκειν» και της αποδοχής από τον κύκλο μας. Κανείς δεν ξύπνησε μια ημέρα των ημερών και είπε «απόψε θέλω να διαφωνήσουν όλοι μαζί μου και να μην με καταλαβαίνει κανείς». Δείξτε λοιπόν κατανόηση στον εαυτό σας.

Για αρχή, χρειάζεται να αποδεχτείτε αυτή τη σημαντικότητα της γνώμης των άλλων, στον βαθμό που την αισθάνεται ο καθένας σας, να την αγκαλιάσετε και να αφήσετε στην άκρη την αυτοκριτική (“είμαι υπερευαίσθητος”, “είμαι ανίκανος”, “είμαι δειλός που χρειάζομαι τους άλλους”, κλπ).

Δεν κάνετε κάτι λάθος υπολογίζοντας την γνώμη των άλλων.

Δεν είναι ευαλωτότητα να υπολογίζετε την γνώμη των άλλων.

Η ευαλωτότητα ξεκινάει όταν η γνώμη των άλλων επηρεάζει τις δικές σας αποφάσεις, σε σημείο όπου σας κάνει να τις αλλάξετε ή να τις αναπροσαρμόσετε σε μία απόφαση που δεν σας ταιριάζει.

Τι συμβαίνει τότε;

Η τεχνική των 3ών φίλτρων μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη με αρκετή εξάσκηση. Είναι μία Γνωσιακή Συμπεριφορική άσκηση και σε αυτό στο οποίο ουσιαστικά βοηθάει, είναι να πάρετε απόσταση από αυτό που σας έχει επηρεάσει συναισθηματικά και να το επανεξετάσετε με την λογική σας.

Τα 3 φίλτρα είναι λοιπόν τα εξής: το φίλτρο της αλήθειας, το φίλτρο της καλοσύνης και το φίλτρο της χρησιμότητας.

1.Το φίλτρο της Αλήθειας: Αυτό που ακούω, είναι αλήθεια;

Τι εννοούμε «αλήθεια»: Είναι μία υποκειμενική πραγματικότητα, που την βλέπουμε και την ακούμε και οι δύο; Ή μήπως είναι η αλήθεια του άλλου που απλώς την μοιράζεται μαζί μου, προκειμένου να με συμβουλέψει;

Είναι η δική μου αλήθεια αυτό που ακούω; Συμφωνώ με αυτήν; Το “δεν ξέρω ΑΝ είναι αλήθεια”, είναι ισάξιο του όχι.

Εάν πάλι μιλάμε για κάτι πιο χειροπιαστό, ρωτήστε ώστε να πάρετε την πληροφορία: «Αυτό που μου λες, είναι αλήθεια;». Δουλεύοντας με μία θεραπευόμενη μου, όταν την ρώτησα αν αυτό που την επηρέασε ήταν αλήθεια, μου απάντησε: «Ω, δεν το πιστεύω. Μάλλον «κουτσομπολιό». Είχαμε ήδη ένα όχι στα τρία.

2.Το φίλτρο της Καλοσύνης: Αυτό που ακούω, είναι καλό;

Τι εννοούμε «καλό»: Είναι καλοπροαίρετο; Θα μου κάνει ψυχικά και συναισθηματικά καλό; Έχει κάτι να μου προσφέρει; Μπορεί να με βοηθήσει να αισθανθώ καλύτερα; Προέρχεται από ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης;

Με πόση εγκυρότητα είσαστε αποφασισμένοι να χρίσετε τη γνώμη του συναδέλφου όπου κακολογεί σε εσάς άλλους συναδέλφους; (Όση και να δώσετε, σύντομα θα έρθει και η δική σας σειρά όταν γυρίσετε την πλάτη σας… Κάποιος που θέλει να κακολογήσει, θα το κάνει. Δεν είναι στο χέρι σας).

3.Το φίλτρο της Χρησιμότητας: Αυτό που ακούω, είναι χρήσιμο;

Τι εννοούμε «χρήσιμο»: Είναι λειτουργικό για μένα; Θα με βοηθήσει να γίνω πιο παραγωγικός/ή; Θα με βοηθήσει να νιώσω πιο χαρούμενος; Είναι εμψυχωτικό; Έχω κάτι να το κάνω; Είναι χρήσιμο για την εξέλιξη τη δική μου; Θα με βοηθήσει στο να πάρω την σωστή απόφαση για μένα;

Σε μία συνεδρία, μία θεραπευόμενη μου μου απάντησε: «Δεν ξέρω τι το έκανε εκείνη τη στιγμή τόσο σημαντικό στ’ αυτιά μου. Μόλις συνειδητοποίησα ότι μου είναι τελείως άχρηστο.» Είχαμε 3 στα 3…

Εάν λοιπόν αυτό που ακούτε, ΔΕΝ είναι αλήθεια, ΔΕΝ είναι καλό και ΔΕΝ σας είναι χρήσιμο… επιλέξτε προσεκτικά πόσο χρόνο και ενέργεια θα αφιερώσετε σε αυτό και τελικά ΠΟΣΟ θα επιτρέψετε να επηρεάσει τις αποφάσεις σας ή το πώς νιώθετε.

Σημαντικό Υστερόγραφο: Κρατήστε πάντα στο μυαλό σας, ότι οι κοντινοί σας άνθρωποι επιθυμούν να σας φροντίσουν και να σας βοηθήσουν στον προβληματισμό σας, μέσα από το να εκφράσουν την γνώμη τους. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να κάνετε την γνώμη αυτή κάτι. Μείνετε στον εαυτό σας και φιλτράρετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε! Κρατήστε αυτές που είναι σημαντικές, βοηθητικές και χρήσιμες για ΕΣΑΣ!

Αιμιλία Κουρή – Ψυχολόγος BSc | MSc

4ετής Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία

University of Derby

Υπεύθυνη του Χώρου Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Ψυχής Σημείον»

Κοινοποίηση
Phone: 6946095246
Σεβαστουπόλεως 107, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου)